Med leiebil i Split har du mulighet til å ta spennende dagsturer til andre steder på Dalmatiakysten i Kroatia. Reiser du til Split i sommersesongen, bør du bestille leiebilen i god tid før avreisedato.

Om Split

Split ligger på en halvøy ved Adriaterhavet sørvest i Kroatia, og er landets nest største by med rundt 170.000 innbyggere. Byen ble grunnlagt på 200-tallet e.Kr., og i gamlebyen ligger Diokletians Palass, som ble oppført på 300-tallet. Dette er et romersk palass, som siden 1979 har stått oppført på UNESCOs verdensarvliste.

Palasset er et av verdens best bevarte eksempler på romersk arkitektur, og er en stor turistattraksjon. Innenfor palassets murer ligger Sankt Domnius-katedralen, som også ble oppført på 300-tallet. Katedralen er et av byens fremste landemerker, og katedralens klokketårn står avbildet i Splits byvåpen.

Split er ellers kjent for sine vakre sandstrender, og mange turister reiser hit på badeferie. I den livlige havnen i Split er det trivelige utecaféer og restauranter, og mange cruiseskip legger til kai ved denne byen.

I Split finnes det et arkeologisk museum, et maritimt museum og et bymuseum. Det er også flere kunstgallerier, samt frilufts- og rekreasjonsområder.

Nærmeste flyplass

Split Lufthavn (SPU) er Kroatias nest travleste flyplass, og betjener over 3,1 millioner passasjerer årlig. Denne internasjonale flyplassen ligger 25 km nordvest for Split sentrum.

Flyselskapet Norwegian har direkteruter til Split fra Oslo Lufthavn, Gardermoen (OSL) i perioden juni – oktober. Flyturen på denne strekningen tar 2 timer og 50 minutter.

I ankomsthallen på flyplassen har flere leiebilselskaper sine kontorer, deriblant Hertz, Sixt og Goldcar.

Overnatting

I Split finnes det mange hoteller å velge mellom i ulike prisklasser, og mange av overnattingsstedene tilbyr sine gjester gratis parkeringsplass. Du kan velge om du ønsker å bo midt i sentrum av byen eller ved en av byens badestrender. Det finnes også flere rimeligere 3-stjerners hoteller ved kysten noen kilometer sør eller nord for sentrum.

Kjøretips

Det er mange spennende og vakre destinasjoner å utforske langs hele Dalmatiakysten, og med leiebil i Split kan du kjøre helt i ditt eget tempo. Her kan du lese mer om 3 utvalgte steder å besøke i regionen.

Sibenik

Sibenik er en historisk havneby som ligger 88 km nordøst for Split, og har en rekke severdige bygninger fra middelalderen. I gamlebyen ligger den romersk-katolske Sankt Jakobs katedral fra 1555, som er et av Kroatias mest kjente religiøse byggverk. Katedralen har stått oppført på UNESCOs verdensarvliste siden år 2000.

Sankt Mikaels festning er også en av byens attraksjoner, der de eldste delene av festningen stammer fra 1200-tallet. Sibenik har flere festningsverk i området rundt byen, og flere av dem er tilgjengelig for turister.

Sibenik kan ellers by på gode bademuligheter ved byens offentlige badestrand Banj.

Nasjonalparken Krka

Nasjonalparken Krka ligger 98 km nordvest for Split, og 22 km nordøst for byen Sibenik. Krka er både en elv og en nasjonalpark, og stedet er berømt for sine vakre fossefall. Elven Krka er 72,5 km lang, og renner ut i Sibenik-bukten.

Det mest populære fossefallet er Skradinski Buk, der mange besøkende blir fristet til å bade.

Nasjonalparken ble etablert i 1985, og dekker et område på 109 km2. Det er flotte turstier i parken, og tilgjengelig parkeringsplass ved alle parkens inngangsporter.

Trogir

Trogir er en liten havneby som ligger 30 km vest for Split, og er en av Kroatias best bevarte middelalderbyer. Hele det historiske sentrum står oppført på UNESCOs verdensarvliste, og her finnes en rekke kulturelle og historiske severdigheter. Innenfor bymurene er det en labyrint av trange brosteinsbelagte gater og smug, og her er det dessuten mange trivelige butikker og caféer.

Besøker du Trogir, må du sørge for å få med deg Kamerlengo-borgen fra 1400-tallet, St. Markus-tårnet og St. Laurentius-katedralen fra 1200-tallet. Inne i katedralen finnes dessuten mange vakre skulpturer og malerier.

Trogir ligger på en liten øy som har fastlandsforbindelse via broer. Det er gode bademuligheter flere steder like ved denne vakre byen.